Väärtused
- Meie farmerid-piimatootjad ja kõik meie töötajad
- Pühendumine igapäevaselt piima tootmisele ja selle väärindamisele
- Partnerluse ja võrgustike hoidmine ja arendamine
- Kvaliteetne ja puhas toit
- Loomade heaolu
- Loodusest hoolimine
Eesmärgid
- Süsisniku jalajälg per kg piim
- Kasvuhoonegaaside mõõtmine ja raporteerimine
- Taastuvenergia osakaalu suurendamine
- Süsinikneutraalsed tootmisprotsessid
- Hooliv Farm standard
- Jätkusuutliku pakkematerjali kasutuselevõtt
- Ringmajanduse rakendamine
- Vastutustundlik tarneahel
Societas Cooperativa Europaea (SCE) Epiim
SCE Epiim on Baltikumi esimene ja suurim piiriülene piimatootjate Euroopa ühistu. Meie ajalugu ulatub möödunud sajandi algusesse kui nii Eestis kui Lätis hakkasid talunikud moodustama ühistuid tulemuslikuma majandamise eesmärgil.
Nii moodustati:
1910 – Põltsamaa Ühispiimatalitus (EE)
1911 – Järva-Jaani Piimaühing (EE)
1912 – Jaunpilsi Piimatootjate Liit (LV)
Lisaks ühisele piimavarumisele rajasid kõik ühistud ka enda piima ümbertöötlemise meierid, mis olid aluseks meie tänastele tehastele Põltsamaal, Järva-Jaanis ja Jaunpilsis.
Iseloomulikuks jooneks ühistu arengus läbi aastate on olnud pidev ühinemine teiste ühistutega.
1997. aastal ühinesid Järva Jaani Piimandusühistu ja Ühistu Haimre Piim ning moodustasid piimandusühistu Epiim TÜH, millega liitus Põltsamaa Piimaühistu 1998.
27. veebruaril 2020. aastal ühinesid Läti põllumajandusteenuste kooperatiiv „Piena celš“ ja piimandusühistu Epiim ning moodustasid SCE Epiim.
Ehituse algus20. juuli 2021
Meie ühistul on enam kui 200 liiget-piimatootjat Eesti Vabariigis ja Läti Vabariigis ning kes varuvad meie Põltsamaa, Järva-Jaani ja Jaunpilsi tehastele ümbertöötlemiseks ca 450 – 500 tonni piima päevas.
Põltsamaa tehas on Eesti suurim juustutootja, Jaunpilsi tehas aga Läti suurimaid kohupiimatoodete valmistajaid ning Järva-Jaanis toodetakse ainsana Eestis demineraliseeritud vadakupulbrit.
Meil on Lätis Jaunpilsi tehase firmakaupluste kett üle Läti 25 kauplusega ja Eestis kaks farmikaupade kauplust (Põlvas ja Järva-Jaanis).
SCE Epiim korraldab liikmetele infopäevi ja seminare tippesinejatega nii Eestist kui mujalt eesmärgiga abistada farmereid täita ja ellu viia HOOLIVA FARMI programmi.
Ühistule kuuluvad tütarettevõtted AS Epiim Tootmine, AS Dessert, OÜ Epiim Transport, OOO Epiim RUS Venemaal ja osalus biokompetentsikeskuses BioCC, mis kõik koos tagavad
ühistu eduka toimimise.
21.04.21 allkirjastasid SCE EPIIM, Royal A-ware ja Interfood B.V. aktsionäride- ja investeerimislepingu, millega Royal A-ware ja Interfoodi B.V. ühisfirma Meierei B.V. omandas 24,99% meie tütarfirmast AS E-Piim Tootmine. Tegemist oli meie uue Paide tehase projekti väga olulise teetähisega. Projektiga, mis tagab meie ühistu jätkusuutliku arengu pikkadeks aastateks!
Epiima lugu
Epiim on üks Eesti suuremaid juustu- ja võitootjaid, mis kuulub enam kui sajale kohalikule piimafarmerile. Epiima meiereid rajati juba 20. sajandi alguses – esimene neist 1910. aastal Põltsamaal ning teine 1911. aastal Järva-Jaanis. Täna valmistatakse Epiima meiereis ja koorejaamas juustu, võid ning piimapulbrit enam kui 120 000 tonnist puhtast kodumaisest toorpiimast aastas.
Täht E meie nimes tähistabki Eesti piima, mille kaudu tutvustame Eesti piimandust nii kodumaistele kui ka piiritagustele juustusõpradele. Puhas Eesti loodus, pikaajalised traditsioonid ning klimaatiliselt soodne geograafiline asukoht tugevas põllumajanduspiirkonnas on loonud ajalooliselt head eeldused edukaks piima töötlemiseks. Lähtume sellest põhimõttest ka täna.
Toiduainetööstuse arendaja
Epiim on toiduainetööstuse tervislikule arengule ja innovatsioonile orienteeritud ettevõte. Alates 2005. aastast on Epiim osanik ettevõttes Bio CC, mille raames tehakse koostööd ülikoolide ja teadlastega nii funktsionaalse toidu kui ka kliiniliste uuringute valdkonnas. Välja on töötanud näiteks bakter Lactobacillus plantarum TENSIA® sisaldav juustu Harmony™ ning imikute lisatoidus kasutamiseks sobiv D90 vadakupulber.
Täna on Epiim esimene Eesti ja Läti toiduainetööstus, kes on loonud jätkusuutlikkuse programmi, mõõtes süsiniku jalajälge ja kasvuhoonegaase. Samuti on Epiim esimene Eesti ja Läti piimaühistu, kellel on oma maailmatasemel farmistandard Hooliv Farm.
Eesti juustu eksportija
Meie eesmärk on kõigi oma ühistu piimafarmerite tooraine väärindamine ja parimal viisil turustamine, pakkudes seeläbi kvaliteetseid piimasaadusi nii kodumaisele kui ka piiritagusele tarbijale. Epiim on suurim Eesti juustu eksportija, olles juba kümneid aastaid teinud tihedat koostööd muuhulgas Euroopa Liidu suurimate juusturiikidega nagu Itaalia ja Šveits ning viinud Eesti juustu nii Aasia, Aafrika kui Ameerika turgudele. Meie meiereisid on tunnustatud toiduainetööstuse BRC kvaliteedisertifikaadiga, ning vastavussertifikaatidega Halal ja Kosher.
Moodne piimapulbri tootmine
2011.-2013. aastal läbis Epiima Järva-Jaani piimapulbritööstus täieliku uuendamisprotsessi. 2013. aasta suvel käivitasime Järva-Jaanis kõige moodsama ja keskkonnasäästlikuma pihustuskuivati, mille abil toodame vadaku-, lõssi- ja piimapulbrit, monoliit- ja väikepakendatud võid ning külmutatud koort. Igal aastal toodame Järva-Jaanis 8000 tonni piimapulbreid ning lisaks ka 3000 tonni kvaliteetset 82-protsendist Eesti võid.
Epiima juustu lugu
Epiima juustud ja või valmivad sadadest Eestimaa piimafarmidest kogutud puhtast ja naturaalsest piimast. Nii võid kindel olla, et Sinu lauale jõuab ainult kvaliteetne ja kodumaine toit, mida süües annad oma panuse ka Eesti maaelu arengusse.
Epiima Põltsamaa meiereis ja Järva-Jaani koorejaamas on traditsioonilisi juustusorte ja võid valmistatud juba alates 1910. aastast. Selleks, et pakkuda maitseelamusi nii suurtele kui väikestele juustusõpradele ning luua uusi võimalusi eestimaise juustu kasutamiseks erinevates toitudes, on Epiima erineva maitse- ja küpsusastmega juustusid saadaval laias valikus nii tüki-, viilu- kui riivpakendis.
Näiteks valmivad Epiima Põltsamaa meiereis traditsioonilised poolkõvad juustud nagu Edam, Tilsit, Gouda, Oltermanni ning toiduainetööstuses kasutatavad Baski ja Cagliata. Erilisematest juustudest väärivad esile tõstmist Bresto kõvajuustud, Maasdami tüüpi Epiim Special ning Lactobacillus plantarumiga rikastatud juust Harmony™.
Kokku valmib Epiima Põltsamaa meieris ligi 10 000 tonni juustu aastas.
Meie juustutööstuse juurde kuulub ka spetsiaalne suitsutamise tsehh, kus valmivad käsitööna erinevad suitsutatud ja sulatatud juustud, määrdejuustud ja juustusnäkid. Ilusa kuldkollase värvi, meeldiva aroomi ja pikantse maitse saavad kõik meie suitsujuustud seepärast, et kasutame nende valmistamiseks ainult kodumaiseid lepalaaste.
Epiima tooted tunned ära juustulillega logo järgi Viilutatud juustukerast inspireeritud lill on märk Eesti loodusest, maaelust ja kindla päritoluga puhtast kodumaisest piimast, millest on valmistatud kõik meie juustud ja või.