Kõrvits on üks madalama karolsusega laialdasemalt kasvatatav köögivili. Kõrvits ei sisalda küllastunud rasvhappeid ega kolesterooli, samas on temas palju kiudaineid, antioksüdante, mineraale ning vitamiine. Mõnusalt maheda maitsega risoto on toitev ning viib keele alla. Retsept on valminud koostöös Põhjaka mõisaga.
|
120 g kõrvitsakuubikuid 150 g kõrvitsapüreed
|
250
g
|
Risotoriis
|
100-150
g
|
Epiima Ekstra rammusat riivjuustu
|
1
tk
|
Suurem sibul
|
4
tk
|
Küüslaugu küüs
|
50
g
|
Epiim 82% võid
|
1
spl
|
Valge veini äädikas
|
150
ml
|
Valge vein
|
50
ml
|
Vahukoor
|
|
näpuotsaga suhkrut, soola ja pipart
|
Lõika kõrvits kuubikuteks, pane veega hauduma ja keeda pehmeks. Seejärel lase kõrvits saumikseriga püreeks ning pane ootama – see püree annab risotole hiljem ilusa värvi ja kreemja maitsetekstuuri.
Lõika ülejäänud kõrvits ja sibul väikesteks kuubikuteks ning haki küüslauk.
Pane kuubikud võimalikult laia põhjaga potti, lisa riis ning sega läbi.
Vala peale valge vein ja kõrvitsapüree. Sega pidevalt, et riis poti põhja külge kinni ei jääks. Kui vedelikku jääb väheks, lisa iga veidi aja tagant vett – nii jääb konsistents kreemjas ja vedel.
15 minuti möödudes lisa vahukoor, ülejäänud kõrvitsakuubikud, valge veini äädikas ja hakitud küüslauk.
Seejärel puista risotole riivjuust ning sega läbi. Maitsesta soola, pipra ja veidikese suhkruga. Segu peaks jääma kreemjas ja voolav ning riis ei tohiks jääda hunnikusse, kui see taldrikule tõsta.
Serveeri röstitud kõrvitsaseemnete ja rohelise sibulaga